Adăugat: 18 December 2024
Iubirea față de copii și creativitatea sunt definitorii- Doamnele Ana-Maria Bartic și Emanuela Pintican
Doamnele Ana-Maria Bartic și Emanuela Pintican sunt educatoare la Grădinița cu program prelungit nr. 3, Bistriţa. De peste 18 ani (dna. Bartic), respectiv 7 ani (dna. Pintican) oferă toată atenția și priceperea dumnealor în formarea micilor învățăcei. Împreună coordonează, alternativ, grupa mare unde 30 de băieți și fete sunt curioși să primească toate informațiile pregătite de cele două doamne pentru ei oferindu-le, la schimb, îmbrățișări și multe cuvinte frumoase.
AM.B. – Copiii! Iubirea pură și necondiționată pe care mi-o oferă în fiecare zi!
E.P. – Încă de când eram și eu un copil (5-6 ani) îi iubeam pe cei mici, îmi plăcea să stau în preajma lor și să mă joc cu ei.
AM.B. Iubirea pentru copii, mai presus de toate, căldura sufletească, sufletul mereu tânăr, indiferent de anii care trec, sunt atribute ale vocaţiei, care fac un cadru didactic să fie iubit de copiii săi.
E.P. – Capacitatea de înțelegere și comunicare pe plan afectiv cu copiii, capacitatea de a manifesta interes față de copii, creativitate în organizarea activităților, spiritul organizatoric, imaginația bogată.
AM.B. – Îmi aduc aminte de serbările realizate cu diferite ocazii.
E.P. – Îmi plăceau foarte mult activitățile în aer liber.
AM.B. – Întreaga mea copilărie am petrecut-o la ţară la bunici, ȋntr-un cătun al unui sat de munte de pe Valea Bărgăului, aşadar ȋn natură – totul ȋn jurul nostru era verde. De la bunici am ȋnvăţat multe lucruri: despre diferite plante pe care le culegeam, uscam pentru diferite ceaiuri, să am grijă de animalele din gospodărie, să ȋndrăgesc şi să ȋngrijesc florile, să plantez copaci etc.
E.P. – Modelul l-am avut acasă unde părinții ne spuneau atât mie cât și fraților mei cum trebuie să avem grijă de natură, cum să o respectăm și să o iubim.
AM.B. – Consider că prietenia cu natura începe cu pași mici, încă de la grădiniță! De la grupa mică ne-am implicat ȋn diferite proiecte care au avut ca scop conştientizarea faptului că natura, care este şi casa lor, trebuie protejată. Copiii s-au familiarizat cu noțiuni simple de ecologie, au fost încurajați să se implice în acțiuni de grădinărit, reciclare și colectare selectivă a deșeurilor. Aşadar acest proiect mi s-a părut interesant şi atractiv pentru a continua dezvoltarea comportamentelor responsabile privind protejarea naturii, importanţa ei pentru sănătate, relaţiile om – natură, educarea în spiritul respectului pentru natură.
E.P. – Tedi și prietenii naturii este un program atractiv și plăcut pentru cei mici, află multe informații referitoare la îngrijirea mediului, importanța legumelor și fructelor și în același timp se distrează realizând diferite activități specifice vârstei lor.
AM.B. – Grija față de natură se va revărsa în multe alte comportamente ale copilului, cum ar fi grija față de spațiul personal, astfel un copil care deprinde din timp noțiuni ecologice va deveni un adolescent responsabil.
E.P. – Sunt multe beneficii, de la îngrijirea mediului la mișcare, de la consumul de legume și fructe sănătoase la recreere și distracție.
AM.B. – Filmuleţele cu Tedi mi s-ar părea foarte atractive.
E.P. – Că sunt multe informații referitoare la mediu, la cum să îl îngrijesc, să-l respect și că mă distrez realizând activități atractive cu Tedi.
AM.B. – Da, avem. Părinţii sunt ȋncântaţi şi se implică activ deoarece ȋmpreună ȋncercăm să rezolvăm o problemă majoră a planetei noastre prin formarea de la cele mai fragede vârste a conștiinței și a conduitei ecologice pe care le vom exersa și utiliza pe tot parcursul vieții.
AM.B. – Acesta este un program educaţional de învăţare a regulilor de bază privind protecţia mediului, reciclarea, respectul faţă de plante şi animale, dar şi grija pentru o alimentaţie corespunzătoare şi petrecerea activă a timpului. Preşcolarii sunt entuziasmaţi de toate materialele oferite de acest program național gratuit.
E.P. – Că este un program foarte frumos, atractiv iar copiilor le place foarte mult. Îi ajută pe aceștia să înțeleagă cât de important este mediul și cum trebuie să îl îngrijim.
Material realizat cu sprijinul
Tedi şi prietenii naturii este un program de educaţie pro-ecologică a copiilor, inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi, care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Programul se adresează preşcolarilor din grupele mari şi are ca obiectiv consolidarea informațiilor privind educația pro-ecologică a copiilor, prin grija față de mediul natural, respectul față de natură, dar și obiceiurile bune în privința hranei, petrecerii timpului liber și a exercițiilor fizice. Mai multe informații găsiți pe https://tediprietenulnaturii.ro/