18 MARTIE, ZIUA INTERNATIONALA A RECICLĂRII

18 MARTIE, ZIUA INTERNATIONALA A RECICLĂRII

Adăugat: 9 March 2024

CUM SĂ-L ÎNVĂȚĂM PE COPIL SĂ SELECTEZE CORECT DEȘEURILE?

 

Știați că, pe parcursul unui an, fiecare dintre noi poate produce aproximativ 300 de kg de deșeuri? O cantitate comparabilă cu greutatea a 40 de televizoare! Atunci când selectăm deșeurile, nu numai că limităm cantitatea lor, dar în același timp recuperăm materiile prime și reducem cantitatea de energie necesară pentru producerea unor produse noi. Planetă Pământ este numai una căreia, unindu-ne puterile cu cei mici, putem să-i protejăm resursele astfel încât să lăsăm o lume mai bună atât lor, cât și generațiilor următoare.

De ce este atât de importanta educația celor mici in domeniul ecologiei?

„Facem parte dintre cei convinși că educația ecologică reprezintă un element cheie pentru un viitor mai bun al planetei noastre și al vieții generațiilor viitoare. Iar pentru deprinderea unor obiceiuri corecte privind grija față de mediu nu este niciodată prea devreme. De fapt, cu cât se dă startul mai din timp pentru însușirea principiilor ecologice, cu atât se vor fixa mai bine. O sarcină importantă a adulților este să se îngrijească de cei mici încă de acum, pentru că ei sunt cei care vor  avea un cuvânt decisiv în problema planetei noastre. Tocmai de aceea, societatea noastră, FEPRA EPR SA susține programul „Tedi și prietenii naturii.” Acest demers reflectă angajamentul continuu al FEPRA de a promova sustenabilitatea și de a educa publicul larg despre importanța reciclării, implicându-se activ alături de Maspex România în inițiative ce vizează conștientizarea comunităților cu privire la importanța conservării mediului înconjurător.” – a declarat Sorina Răducanu, Director Marketing si Vânzări, FEPRA EPR.

 

Selectarea deșeurilor este cât se poate de simplă!

În România, este disponibil un sistem integrat de selectare, care constă în introducerea unor anumite tipuri de deșeuri în containere colorate. Explică-i copilului ce trebuie să arunce și în ce tipuri de containere. Și nu uita, primul care trebuie să și pună în practică ești tu, adultul! Fii pentru copilul tău un model de bune practici!

În cel de culoare galbenă se aruncă materiale sintetice (cu plastic) și metal – sticle pet golite, capace de la sticle și borcane, ambalaje din plastic – de ex. după mâncare sau detergenți – pungi de plastic, cartoane de lapte și sucuri, doze de băuturi și cutii de conserve.

În containerul albastru aruncăm hârtie – ambalaje de hârtie sau carton, ziare, reviste și pliante, cutii de carton, caiete, cărți, hârtie de birou.

În containerul verde se aruncă sticla și ambalaje din sticlă, de ex. sticle goale, borcane, ambalaje de cosmetice, ambalaje de medicamente.

În containerul maro aruncăm deșeuri organice – de la legume și fructe, coji de ouă, zaț de cafea și ceai, flori ofilite și plante de ghiveci, resturi de alimente – fără carne, oase și grăsimi animale.

 

Cum să-i învățăm eficient pe copii să selecteze?

 

Atunci când vine vorba de însușirea unor informații de către copii, este bine sa ținem cont de faptul că dobândirea eficientă a cunoștințelor de către aceștia se face prin experimentare și observare. De aceea, pentru început, lasă-l pe copil să învețe să facă deosebirea între tipurile de materiale, de ex. plasticul de hârtie, materialele naturale de cele sintetice etc. În etapa a doua, explică-i că fiecare tip de deșeu trebuie să ajungă într-un anumit container colorat. Tot în etapa asta, poți să-i explici de ce este importantă această activitate – asigură-l că selectarea deșeurilor ajută la menținerea curățeniei în ”casa” noastră, care este planeta Pământ. În plus, datorită colectării selective, putem recrea și reutiliza multe obiecte. Arată-i exemple de ce se poate obține datorită prelucrării cutiilor de carton sau a sticlelor de plastic.

Reține că în primii ani de viață, părinții și învățătorii sunt pentru copil un exemplu de urmat. De aceea, în procesul de deprindere a celor mici cu obiceiuri corecte, noi, adulții, trebuie să le prezentăm atitudinile corespunzătoare. Altfel, copilul va primi semnale contradictorii care nu vor aduce rezultatele educaționale dorite.